Livet – som en teaterpjäs

Livet – som en teaterpjäs

Pjäsen om vårt liv

Vad du gör med din tid? Låtsas att du sitter på teatern. Blunda och titta ett tag på pjäsen som heter ”Mitt eget liv”. Du har fått huvudrollen. Är det en bra pjäs?

Jag är övertygad om att det finns många människor som skulle somna om de var tvingade att titta på den här pjäsen i mer än tio minuter. Tänk dig att vara på teatern och huvudrollsinnehavaren bara sitter och tittar på teve hela tiden. Inte orkar man så länge, för det händer inte så mycket på scenen. Det händer väldigt mycket inne i teven, men i personens eget liv händer inte särskilt mycket just då. Tro nu inte att jag tycker att det är fel att titta på teve. Det tycker jag inte. Tvärtom, det hjälper oss att koppla av och det behöver vi ibland. Ibland finns det lärorika och intressanta program. Men om det är det enda jag ägnar min fritid åt, så händer det inte så mycket i verkligheten.

Om du har ont i nacken, axlarna, magen eller hjärtat, då har du kanske en stressande pjäs. Det händer mycket, du träffar många trevliga människor men ridån går ner och upp igen och pjäsen fortsätter i snabb takt, du arbetar hårt, måste till gymmet och köra barnen till sina aktiviteter, ridån går ner och upp, du hinner knappt andas mellan scenerna, än mindre slappna av och reflektera över vad som hände i den scenen som var för två veckor sedan. Du mötte som hastigast en väninna, du skulle gärna vilja träffa henne igen, ta en lunch tillsammans och prata bort ett par timmar. Du hinner knappt fundera på det, du hinner ännu mindre att göra det.

Jag vill helst skratta mycket åt allt roligt som händer på scenen. För det är ju så, att det tråkiga i livet, det kommer nästan av sig själv. Men det roliga måste man själv anstränga sig för att det ska hända. Eller så har någon annan ansträngt sig för att det ska bli roligt. Men i gengäld finns det inga gränser för hur roligt man får lov att ha.

När vi tittar på vårt livs pjäs vet jag att alla skulle känna för att gråta många gånger. Det finns ingen människa som går fri från bekymmer och problem, men de flesta ser så bekymmersfria ut att det är svårt att tro att det är sant.

Mest av allt önskar jag mig att min pjäs är spännande, meningsfull och utvecklande! På min facebooksida Gullmay Idman, som är officiell i stort sett, la jag idag ut när Beyoncé sjunger ”I was here”. Titta och lyssna på den, man får rysningar och känner för att göra en insats för jorden. Se på den!

Köp mina föredrag från